Genelde öğrenmeye açık olduğumuzu belirtiriz ama bunda herkes samimi olmaz. Diğer insanlara bildiklerimizi aktarmada daha hevesliyiz.
Hayatımız boyunca çeşitli ve yoğun bir şekilde öğrenmenin içindeyiz.
Her şeyden önce hayatta iyi bir öğrenci olmak lazım. Eğitim ve öğretim değil kastımız. Hayatın kendisini iyi öğrenebilmek gerek.
Genelde yarım bilgilerle bilmediklerimizi öğretmeye çalışıyoruz. Başkasının doğrusu neyse onu öğrenelim diye kaygısı olmaması kayıp olur. Biliyorsan konuş âlim sansınlar, bilmiyorsan sus da adam sansınlar.” demiş Mevlâna. Bu sözüne katılmak gerekir.
Öğrenebilmek ve öğrenmeyi sevmek ayrı bir meziyet konusu. Evrenin bize sunduklarının ucu bucağı yokken bunları öğrenmemek de bizim ayıbımız olur.
Ne kadar çok bilim dalımız varsa o kadar çok niteliğimiz var saymamız lazım. Bilgi değerlidir, bilgi güçtür. Öğrendiğimiz bilgilerin, becerilerin bir sonu ise yok.
İnsan beyni ne kadar bilgi depolarsanız depolayın almam demez. Beynimizin sınırlarını henüz keşfedememiş olsak da ne kadar ileri gidersek o kadar iyi.
Bilgisizliğimizi örtecek bahaneler aramak yerine; öğrenmeye çalışmak daha akılcı.
Diğer bir konu da sadece bilgiyi elde tutmak olmamalı. Bilgi her zaman var olacak. Önemli olan bilgiye nasıl ulaşılacağını öğrenmekten geçiyor. İnsanların yanıldığı nokta bu olsa gerek. Bilgiyi bilmektense nasıl ulaşılacağını bilmek daha büyük bir vasıf olarak görülmeli.
Bilgi sürekli değişim içerisindedir. Siz keşfettikçe artıyor gibidir. Bizim de bu değişimlere ve keşiflere ayak uydurmamız gerekir.
Dün savunulan bir hipotezin bugün çürütülmeyeceğinin garantisi yok yani. O yüzden her şey salt doğru olarak kabul edilemez. Üzerine bir de hata paya eklemek lazım. Öyle ya “İnsanoğlu beşer kuldur şaşar.” Atasözümüz boşunu söylenmiş olamaz.
Biz öğrenmeyi sevdikten sonra her zaman yeni bilgilere ulaşabildikten sonra ve cahilliğimizin de bir sınırı olması gerektiğini düşünüyorsak; öğrenmeyi sevmek gerekir.
Bilginin kıymeti tartışılmaz sadece insanların da bunun farkına varması gerekmektedir. Günümüzde o kadar eğitimin amacı bu olsa gerek. İnsanların donanımlarını arttırmak, bilgi seviyelerini yukarı taşımakla toplumların da eğitim seviyeleri yükselecektir.
Öğrenmeye bakış açımızın bugünden değişmesi gerekir. Asıl zenginlik: Öğren, bil, doğruluğunu teyit et!
Yazar ve Şair Betül FIRAT