GEREKSİZ POLEMİKLER

İnsan kaybedeceği savaşa girmemeli. O yüzden de gereksiz polemiklerden kaçmak gereklidir. İnsanlar da nedense tartışmayı sever, egoları susturmak kolay olmasa gerek.

Kendi açınızdan iyi olan bir şey başka açıdan kötü olabilir. Zevkler ve renkler de bile benim dediğim olsun diye diretmenin bir manası yok.

Genelde fikri olmayanlar bile bile bir şey söylendiğinde tersini iddia etme alışkanlığındadır. Amaç sadece kendini savunmak mı yoksa haklılık savaşı mı belli olmaz.

Birine göre doğrudur diğerine göre değildir. Bu da insanın olduğu her yer için normal olsa gerek. Çünkü herkesin yaşayışı ve değerleri birbirinden farklıdır.

Kimseye illa belli bir renk olması konusunda diretemezsiniz de. Belki de tek renk için direttiğiniz rengârenktir, bilemezsiniz.

İnsan ve toplum belli bir uyumda olmak zorundadır ama kendinden ve kişiliğinden vazgeçmeyecek şekilde olmalıdır bu.

Gün değişir ve düşünceler de birinden diğerine dönebilir. Kendinden olduğunuzla kalmamak da lazım.

Hiçbir güç ya da polemiğin değiştiremeyeceği şeyler de var. En azından bu bir içsel meseleyse. Benliğiniz ile alakalı şeylerde kapalı olursunuz ki normali de budur zaten.

Polemiğe girmek bile bazen gereksizdir ki karşınızdakini değiştiremeyeceğinizi düşündüğünüz durumlarda ortaya bile atılmamak gerekir.

Toplum olarak taraf olmayı seviyoruz bu de bir gerçek. Mutlaka bir taraf olmalı ve taraftarlar kendini savunmalı gibi bir algı da var. Sana göre öyle bana göre böyle, savını kabul edemiyoruz.

Mutlaka değiştirmemiz lazım, kendinize benzetme veya aynı fikirde olmaya zorluyorsunuz ya insanları, olmuyor. Neden aynı fikirde olunması gereksin ki? Neden sizden bir örnek daha olsun?

Herkes hayatına, şartlarına ve yapısına göre kendi için en iyi kararı verebilecek yeterlilikte olsa gerek. İşin içinden çıkamayanlar için ise konunun uzmanları bulunmakta. Herkesin uzmanmış gibi davranmasına gerek yok.

Karşınızdaki insanın değiştiremeyeceğinizi biliyorsanız tartışmaya girmenin anlamsızlığını da anlamanız gerekli.

O yüzden polemikler bazen çok gereksiz, o topa girmemek gerek.

Yazar ve Şair Betül FIRAT

Yorum Yap