KAFA RAHATLIĞI

İnsan beyni susmaz. Durmadan üretir ve dırdırcı teyzeler gibi konuşur. Her zaman insanı yönlendirecek bir yer bulur ya da düşündürecek bir tasa.

İnsanlar en çok kararsızlıktan yakınır. Ne kadar çok tercih o kadar çok kafa karışıklığı demektir bu da.

İnsanın vicdanı temizse, gideceği yolu biliyorsa ve ne yapacağından eminse en büyük kafa rahatlığı bu olsa gerek.

Aklı karışık olanlar her zaman hayatta ne yapacağını bilmeden bocalayanlardır.

Gideceği yönü tayin edemeyenler ve hangi adımları atacaklarını bilemeyenler her zaman kafası karışık olanlardır. Halbuki az çok bellidir yolların sonu.

Baştan yolun sonu kestirilemiyorsa belki de gidiş yolu üzerinde bir daha düşünmek gerek. Çünkü düşünmeden alınan kararlardan çektiği kadar hiçbir şeyden çekmez insanlar.

Seçimlerden önce de niyet önemlidir tabi ki. İyi niyetle başlanılan her iş güzel sonuçlar doğuracaktır. “Kalbini ferah tut.” sözünün çıkış noktasıdır güzel düşüncelerle başlamak.

Kafa rahatlığının içinde tabi ki temiz bir vicdan barındırmak da var. Bu yoksa beyin her zaman insanı kemirmeye hazır asker olarak bekliyor olacaktır.

İşlerin sarpa sarması ve karışması ise insanların enine boyuna düşünmeden hareket etmesinden kaynaklanır. Konuşan beyin iş başında olarak sürekli diğer seçenekleri seçmiş olmamaktan yakınır.

Akıl her zaman yönetici pozisyonda olsa da bazen iç sesten çok dışarıdaki seslere kulak verilir. İnsanı yolundan döndürmek isteyen bir sürü karşıt beyin söz konusudur o zaman da.

En iyisi mi dış dünya ve iç dünya arasında bir denge bulmaktır.

Olan, olması gereken ve olmayanları hem içsel hem dışsal olarak iyi tartmak gerekir. Böyle bir denge kurduktan sonra tam anlamda içsel rahatlık olacaktır.

İnsanlar her zaman aklındakilerle gerçeklerin uyuşmadığından yakınır ve umduklarını genelde bulamazlar. Bunun nedeni ise gerçekçi düşünmediklerinden veya düşüncelerine hayal katmalarından ileri gelir. Hayal kurmak güzel olsa da hayat hayallerde olduğu gibi değildir.

Belki de aklını henüz kullanmayı bilmiyordur insanlar. Susmayan bir beyin demek sürekli analiz eden ve doğru sonuca ulaşmaya çalışması demektir. Tabi ki bu süreçte doğru kaynaklarla beslemek gerekli. Hangi bilgi ve olgularla beslenirse davranışsal veya eylemsel olarak da beslendiğinin şekline bürünecektir.

Akılcı eylemler için düşünceleri disipline etmek gerekir. Doğru bir analiz ve doğru bilgi akışı gerekir ki kafa rahatlığı olsun.

Yazar ve Şair Betül FIRAT

Yorum Yap