KİMSİNİZ?

Göründüğünüz gibi olamıyorsanız olduğunuz gibi görünün. Genelde olmak istediğinizle olduğunuz arasında sıkışıp kalmışsınızdır.

Sizden olmanızı istedikleri bir benlik vardır bir de sizin olmak istediğiniz bir benlik var.

Kim karar veriyor ne olacağınıza? Kimsiniz siz; olduğunuz mu, olmak istediğiniz mi?

Daha küçük yaşlarda başlar aslında insanların sizde görmeye çalıştıkları benlik. Sadece benlikle de sınırlı kalmaz; işiniz, eşiniz, kişiliğiniz ve daha birçoğu için size bir kaftan uygun görülmüştür. Siz de size uygun görülen kalıba sığmaya çalışırsınız ya da içinde kaybolmamaya.

İçinde bulunduğunuz toplumun ve dünyanın değer yargılarına göre belirlenir sınırlarınız. Toplumun korkuları, zevkleri, iyi anlayışına göre de değişir bu sınırlar.

Önce çocuk diye sonra cinsiyetinize göre ayrılırsınız. Her durumda size biçilen rol ve görevler vardır illaki.

Siz de bu roller içinde kendinize uygun olsa da olmasa da seçileni yaşarsınız.

Birinizin doktor olması lazım birinizin avukat. Birinizin iyi birinizin hırslı olması lazım. Ama illaki toplum ve çevrenizin beklentilerini karşılamanız gerekir.

İnsanların beklentilerinin ne kadar yüksekte veya size uyup uymadığının önemi yoktur. Onlar öyle istemiştir siz de olmaya çalışmışsınızdır.

Sizin bir kişiliğinizin olduğunu, farklı bir benlikte ve dengede olduğunuzu, yapınızın ve yapabileceklerinizin farklı olduğunu unutmuşlardır.

Çok iyi bir kemancı olabilecekken yüzmeye zorlanmanız ve belli ölçüde başarabilmeniz gibi aslında yapmak istediğinizi yapamazsınız. Toplum yüzücüleri kabul etmiştir ve kemancıları onaylamamıştır mesela.

Toplum tarafından sürekli tasdiklenir ya da dışlanırsınız. Kendiniz olmanıza izin verilmemiştir. Siz de dışlanmamak için çevrenize uymuşsunuzdur.

Her şeye ve herkese rağmen kendiniz olduğunuz zaman asıl mutluluğu ve huzuru yakalarsınız. Kendinizle barışık, özgüvenli ve birey olduğunuzun farkındasınızdır. Bunun farkında olduğunuz için zaten kendi istediğiniz şekillere girebiliyorsunuzdur.

Her şeyden önce bir karar vermeniz lazım; kimsiniz siz?

Yazar ve Şair Betül FIRAT

Yorum Yap