NERELİSİNİZ?

Toplum olarak en meşhur sorumuzdur “Nerelisiniz?”. Karşımızdaki ile bir ortak nokta arayışı olması mümkün. Kendisine benzediğini kanıtlamak istercesine bir çabada da olunur genelde.

Kimlerdensin sorusu da daha vahim sanki. Ya da kimlere ve nereye ait olunduğunun ispatının istemesi de olabilir.

Demek oluyor ki nereliyseniz ve kimlerdenseniz ona göre muamele göreceksiniz.

İnsanlar aralarında bağ kurmak için benzeşmek istiyor da olabilirler. En azından sohbeti ilerletmek için.

Belki de ait olma seviyeniz de ölçülüyor olabilir. Birbirini tanıma aşamasında genelde doğal görünür bunlar.

Nereli olursak olalım insanız öncelikle. Bir yerlerde bir şekilde yaşıyoruz. Zararımız da yoksa kimseye daha ne istenir ki.

Bucak bucak gezmiş de olabiliriz memleketi. Her yerin havasından suyundan almışızdır belki. Belki cinsimize de çekmiş olabiliriz.

Başta bir ayrımcılık görülmese de masumane görülse de nedense siz-biz ayrımı gibi gelir insana.

Bendensen tamam değilsen eyvallah deyişi gibidir bazen de tüm bu sorular ki biliriz bizden değilse kız da alıp vermeyiz.

Her toplumun ayrı bir karakteristik özelliği olduğu gibi her yörenin de ayrı özellikleri bulunmakta ki sofranız bile değişmekte yerine göre. Alışkanlıklar da öyle kolay bırakılmamakta. Bir de şiveli konuşuyorsanız zaten kimliğiniz çoktan açığa çıkmıştır.

Evet, belki de kimlikle alakalıdır bu nereye ait olunduğunun sorgulanması; kişilikle alakası olsa bilirdik mutlaka.

Önemli olanın kişilik olduğunu unuttuğumuz zamanlar ne yazıktır ki bizlere; herkes öyle ya da böyle bir yere aittir ve önemli olan da bizim olduğunu teğet geçeriz.

Her nerede ve nasıl yaşıyorsanız yaşayın toplumun bir olduğunu ve kimsenin kimseden bir farkı olmadığının farkına varın.

Yazar ve Şair Betül FIRAT

Yorum Yap